Archive for the ‘Windowfarm’ Category

Windowfarm – fönsterodling.

May 3, 2011 - 1:44 am 2,625 Comments

Jag hittade ett jätte roligt projekt på nätet när jag satt och planerade inför sommaren och hur och vad jag skulle kunna odla här i kalla norraste sibirien (bor i Stockholm, men om man jämför med medelhavet!) som heter The Windowfarms Project som i princip går ut på att odla grönsaker och kryddor i fönster i städer (eller vilka fönster som helst såklart). Man odlar genom någonting som på Engelska kallas hydroponics, vilket är vattenodling. En liten video från en av grundarna till projektet, Britta Riley.

Jag blev helt såld! Tänk att kunna, året om, utan några större behov från min egen sida, kunna odla ätbara grönsaker och kryddor i ett av fönsterna vi har här hemma! Så jag började leta information och komponenter för att kunna göra detta själv. Det mesta finns att hitta på internet men vissa saker var lite krångligare, då vi t.ex. inte har samma sorters PET-flaskor att få tag på här. De flaskorna de har i USA är väldigt svåra, om inte omöjliga, att få tag på här. Man vill ha en flaska med “midja” och här finns det våra fina Fanta flaskor, som tyvärr har midjan lite för högt upp. vilket för att när man vänder på flaskan kan det vara lite för litet utrymme för rötter, vilket skapar stopp i “avlopps-systemet” som man skapar. Vad jag dock upptäckte (ej testat så är inte helt säker på om det kommer att fungera) är att våra Pepsi och SevenUp flaskor också har lite av en midja, inte lika markant som Fanta-flaskan men längre ner vilket ger mycket mer utrymme för rötter.

Vad som händer är, att man bygger en anordning med hjälp av en luftpump pumpar upp vatten i en slang, som sedan droppar vatten längst upp i anordningen. Själva “växterna” planteras i nätkrukor fulla med leca-kulor eller liknande i uppochner-vända PET-flaskor som är ihopskruvade i botten på nästa PET-flaska, och vattnet kommer rinna ner igenom alla flaskorna, fukta alla leca-kulorna och föra med sig näring och vatten till växterna som då växer ur ett hål man skär i ena sidan av PET-flaskan (se videon).

Underhållningen som behövs av systemet är påfyllnad av vatten och näring i “behållaren” som vattnet hämtas ifrån för transport runt i systemet, och rengöring av de olika delarna ibland. Det kommer börja växa alger tillslut i vattenslangar och behållare så de behöver i princip diskas ibland. Annars är det väldigt självgående.

Instruktionerna till den versionen av fönsterfarmen jag tänkt bygga hittas på Windowfarms hemsida

Jag började leta efter de olika komponenterna jag behövde för att kunna starta mig en egen fönsterodling, och detta är vad och vart jag hittade dem plus ev kostnad:

Finns några småsaker jag har införskaffat också på sidan om. Vit sprayfärg för att täcka flaskorna med, ett nål-munstycke för en pump (se instruktionerna för användningsområde). Sedan har vi alla de fröer jag införskaffat som skall vara ju småväxande så de får plats! Kan inte direkt odla tomater med klättrande växtsätt eller stora gurk-plantor.

Jag har hittat följande:

  • Mini Aubergine Ophelia – små Auberginer! Detta bara måste testas om det går att odla här! Skulle vara hur kul som helst.
  • Mangold “Bright Lights” – salladsaktig växt som är väldigt fin och bladen fungerar på samma sätt som spenat, medan stjälkarna kan äta som sparris
  • Chili-Peppar – buskväxande planta. Måste ju bara prova. Inte för att jag användet så mycket chili, men går ju att ge bort om man känner folk som vill ha!
  • Tomat – buskväxande kompakt planta. Egna tomater året om är ju en dröm!
  • Mini Gurka – mindre planta och mindre “frukter”. Denna sort kan förhoppningsvis växa väl om den stöds upp!
  • Röd Paprika – busk-växande. Jag älskar paprika.
  • Asiatisk Kål – variation från ruccolan och spenaten som odlas i kruka utomhus på sommaren.

Har också en väl som säger sig ha de godaste körsbärstomat-plantor hemma hos sig som hon erbjöd mig en av, finns nog några frön över om jag vill testa en annan sort i min Windowfarm. Har också tittat lite på andra saker men har inte tänkt bygga fler än 2 kolumner till att börja med, med 3 PET-flaskor för odling i varje.

Jag lovar att uppdatera med bilder och information när jag fortskrider med projektet. Det skall bli jätte spännande att se hur det utvecklas!