Archive for the ‘Balkongen’ Category

Persikoträd.

May 3, 2011 - 4:59 pm 1,987 Comments

Nu har jag äntligen lyckats ta lite bilder på Persikoträdet som jag köpte igår! Sorten är Riga. Det var så fint och blommar redan! Dock är vädret nu helt bedrövligt, det snöar! Snöar! Den tredje maj. Vi som har haft så fint väder hela påsken. Hoppas bara den klarar av att vädret om det blir kallare.

Blommorna är rosa och jätte fina.

Jag hoppas att få många fina goda persikor redan i år!

Lite möbelinspiration till balkongen.

May 3, 2011 - 10:34 am 4,107 Comments

Har suttit och tittat lite på vad jag kan tänka mig vilja ha i möbelväg ute på balkongen, lite vad som skulle fungera både stilfullt och som bra ställen att ställa krukor på.

Vad vi redan har är:

Slagbord Äpplarö från IKEA. Praktiskt då det lätt går att ha som ett mindre bord eller göra större vid behov.

Äpplarö från IKEA

Också 4 stolar som jag egentligen inte tror finns hos IKEA längre, tror det är en tidigare version av Äpplarö men de är fortfarande väldigt lika de nya.

Äpplarö från IKEA

Tror de vi har är i mörkare trä, teak eller liknande istället för akacia som de nya är. Problemet med stolarna är att de är inte så bekväma att sitta på under någon längre tid, fungera finfint som stolar för att t.ex. äta ute men inte för att sitta och bara njuta i.

I lördags var jag förbi min bästa väns syster tillsammans med bästa vännen och hon hade 2 utomhusfåtöljer på deras altan som var från IKEA, men som inte längre finns där (såklart). De var väldigt lika Acapulco stolen som är en stor klassiker, och jag den var så himla bekväm! Jag skulle så gärna vilja ha en sådan på balkongen. Men har ingen aning om vad den heter så svårt att söka på begagnade sådana. Acapulco-fåtöljen är också väldigt fin men något dyrare, runt 3500 kr.

Acapulco från det Danska företaget Oficina Kreativa

Sedan måste jag ha några sorters bänkar eller hyllor att kunna ställa blommor på. Först tittade jag lite på IKEA, och hittade Läckö hylla. Men den kändes väldigt stor för en balkong.

Läckö från IKEA

Fick därefter ett tips på en hylla som jag föll pladask för jag beställde hem på en gång. En trapphylla från Jotex av alla ställen, 699 kr.

Seashore från Jotex

Den blir perfekt ute på balkongen med kryddor och grönsaker på!

Planer för en grön oas på min balkong.

May 3, 2011 - 12:02 am 2,538 Comments

Jag har tänkt förvandla min fina balkong till en grön oas! Ett ställe med massor med ätbara plantor och tänkte dela med mig av hela processen här på bloggen! Jag kan ju börja med att visa en bild på den i nuvarande tillstånd.

Balkongen är rätt så stor, och ligger mot ost-nordost. Jag har tänkt plantera olika grönsaker och fruktträd i kruka, och bara i allmänhet göra balkongen så mysig som jag bara kan! Grillen kommer inte vara kvar, cyklarna kanske måste förvaras där ute ändå men kan förhoppningsvis ställas så att de inte står i vägen.

Planer jag har för balkongen utifrån bilden är:

  • Ordna någon sorts bekväm fåtölj/stol att kunna sitta i och läsa eller likande
  • Ha 2-3 olika sorters frukt/bär-träd i kruka. Har införskaffat ett persikoträd, Riga, som kommer stå i kruka på balkongen. Har också ett svart mullbärsträd, Morus nigra som jag tänkte plantera ut i kruka på balkongen med.
  • Ha många olika sorters grönsaker liknande plantor på olika ställningar för att hålla balkongen så grön och samtidigt ha någonstans att ha mina grönsaksodlingar.
  • Har beställt några sorters Passiflora från Odla.nu. Tänkte ha dessa som prydnads-klätterväxter både runt spalje och kanske annat ute på balkongen. De har så otroligt fina blommor!
  • Har odlat ruccola och spenat i en balkonglåda (sådan där avlång i kruka), samt tänkt sätta lite bladsallad i en annan. Har 2 tomatplantor som kommer flyttas ut när det blir varmare, samt en paprika planta. Har just nu 5 jordgubbsplantor som jag tänkt odla i en ampel och hänga på balkongen. Har ärtor och massor med kryddor som också skall flyttas ut när det blir varmt nog!
  • Flytta ut några av krukväxterna som vi har här inne som jag vet trivs ute i solen, så som en Purpurblad (Tradescantia pallida), och några Hoyor. Kanske även en av mina palmer skulle trivas ute på balkongen. Annars är tanken bara att ha växter där ute som är ätbara på ett eller annat sätt.
  • Tanken är också att någon gång göra en in-nätning av hela balkongen. Vi har 4 innekatter som vi gärna skulle dela utrymmer med, utan risk för att de kommer ut. Så bygga in balkongen i en liten bur är också på “att göra” listan.

Skall ta lite bilder i morgon när jag planterar om mullbärsträdet i en kruka. Samt visa lite idéer för framsidan!