Archive for the ‘Krukväxter’ Category

More Hoyas on the way!

May 8, 2011 - 4:10 pm 2,069 Comments

Igår budade jag hem 4 auktioner av olika Hoyor på Tradera. En av dem är en som jag har stora förhoppning att den blir en stor och vacker planta.

Hoya “Minibelle” som är en korsning mellan sheperdii och carnosa. Tycker den är så himla vacker som grön växt! Hittade denna bilder när jag googlade på flickr, av användaren epiforums. Jätte tycker jag den är!

Hoya 'Minibelle'

Tre sticklingar av en som heter Hoya sp. DS-70, bilden av samma användare som tidigare.

 

En Hoya nummularioides, samma användare

Och till sist en stickling av Hoya Buotii som jag tyvärr inte hittade några Creative commons bilder att dela med mig av, lovat att ta egna bilder!

Purpurblad

May 5, 2011 - 9:09 pm 1,962 Comments

Jag har en liten purpurblads-planta som jag fått som sticklingar från en vän. Deras purpurblad är helt fantastisk, jätte lila och stor och buskig! Jag misshandlar mina alldeles för mycket, de har nog både fått torka ut en gång för mycket samt att katterna tycker de är jätte fräna att tugga på, så mina blir aldrig riktigt fina.

Idag hittade jag ett studierum på skolan fullt med växter. Och de hade säkert 4 gigantiska purpurblad som helt klart behövs toppas! så jag snodde med mig 4 sticklingar som jag nu planterat i såjord och stängt in i ett rum där katterna inte får komma in. Hoppas jag bara inte glömmer att vattna dem nu när det är “out of sight” sas.

Lite smådålig bild på skotten jag tog! Hoppas de växter till sig och blir sådär fina härliga plantor tillslut.

Mina hoyor.

May 3, 2011 - 11:14 am 2,111 Comments

Jag upptäckte en helt ny värld för nått år sedan när jag upptäckte Hoyornas värld, Porslinsblomma som det också heter i Sverige. Och började köpa hem lite sticklingar på tradera! Vad som just nu finns här hemma i samlingen (som fortfarande lever) är:

Nyligen inköpt Hoya onychoides som är lite ledsen för katterna har varit på den.

Hoya Onychoides

Hoya onychoides. Bilden tagen av säljaren på Tradera

2 st olika Hoya macgilliwrayii, en ospecificerad och en Lankelly Creek. De får helt fantastisk fina STORA blommor om man har tur, nästan lika stora som en handflata! Och mörklila i färgen.

Hoya macgilliwrayii

Hoya macgilliwrayii

Hoya macgilliwrayii

Hoya macgilliwrayii

 

En Hoya publicalyx, tror det är en Pink Silver, men var så dum att jag aldrig skrev upp sorten när jag budade hem den.

Hoya publicalyx

Hoya publicalyx

 

Och en Hoya obscura som mot alla odds lyckats överleva misshandeln den gått igenom (bortglömd och utan vatten länge och många gånger).

Hoya obscura

Hoya obscura

 

Alla dess har blivit nyligen omplanterade i en blandning av Vermikulit och blomjord, ungefär 50/50 för att få mera luftig jord. få se om de mår bättre över sommaren om jag kommer ihåg att vattna dem alla.

Några Hoyor som står på önskelistan är Boutii, Wayetii och Imperialis. Tradera är absolut lättaste sättet att få hitta de olika sorterna man kan tänkas vilja ha! Jag som inte är jätte förtjust i blommande växter tycker porslinsblommornas själva blommor är jätte fina! Men köper bara hem plantor jag tycker är fina som gröna växter, då jag aldrig räknar med att jag skall få dem att blomma själv här hemma.

Giftiga växter för katter.

May 3, 2011 - 9:57 am 3,677 Comments

Eftersom jag både älskar växter och våra katter som älskar att äta mina älskade växter så har jag insett att det behövs en bra lätt-att-läsa lista om vilka växter som är OK och vilka som skall undvikas. Jag tycker jag har rätt bra koll, men denna listan skrev jag ihop (med lite hjälp) på ett forum jag hänger, och tänkte dela med mig av den här med. Mestadels finns där växter som jag är intresserad av och har orkat kolla upp. Giftinformationscentralen är tyvärr endast inriktad på människor, vilket inte stämmer överens med vad som är giftigt för katter och inte men jag hittade ASPCAs hemsida som är väldigt bra för den fokuserar på just giftiga växter för djur.

Detta är listan jag hittills samlat ihop hittills, skall försöka uppdatera i detta inlägg när jag hittar fler att lägga till.

Växter som är bra för oss kattägare.

Ampellilja – vacker lättskött växt som fungerar utmärkt som substitut för kattgräs. Äts gärna på och växer fort och lätt att ta nya skott.
Hibiscus – Den vanliga vi brukar ha i kruka i Sverige är ofarlig.
Hoya – De flesta hoyor verkar vara ofarliga. Men det är endast de vanliga (Kerii, carnosa osv) som det finns någon riktigt information att hitta om.
Lyktranka/Hjärtan på tråd – Väldigt söt och populär växt som också är rätt lättskött
Orkidé – Vacker blommande och ofarlig växt som passar oss djurägare! Inte bara brudorkiden är ofarlig utan också andra sorter verkar vara ofarliga.
Palmer – Av släktet Arecaceae är också ofarliga. Till exempel Bergspalm, Guldpalm, Förmakspalm eller liknande.
Paradisträd – Verkar ofarlig
Slideranka/Plättar i luften – Troligtvid ofarlia, hittar ingen information som motbevisar detta.
Strandkastanj – Lättskött och tacksam växt som ej är farlig för våra små vänner.

Växter som är giftiga

De giftiga växterna kommer jag markera med * för att markera ut hur giftiga de är.
* irriterande för svalg och mage men inte farliga
** kan vara farliga vid förtäring av stor mängd
*** giftig vid förtäring och veterinär bör kontaktas omedelbart

Aloe-växter ** – Diarre, kräkningar, depression, anorexi, förändrad urinfärg.
Amaryllis * – Vanlig växt vid vintertid som många inte vet är giftig. Orsakar sveda i mun och svalg.
Dracena ** – Ofarlig för människor, men giftigare för katter än t.ex. hundar. Symtom kan vara kräkningar, förstorade pupiller, hjärtrubbningar, överdriven salivproduktion, magsmärtor mm.
Fikus * – Ofarlig för människor, för katter kan den orsaka hudproblem och vid förtäring irritation och extra salivproduktion.
Flamingo ** – Kan orsaka brännande/irriterande i mun/svalg. Symptom på förgiftning kan vara ovanligt mycket dreglande, kräkande eller svårt att svälja.
Fredskralla ** – Kan orsaka brännande/irriterande i mun/svalg. Symptom på förgiftning kan vara ovanligt mycket dreglande, kräkande eller svårt att svälja.
Garderobsblomma ** – Kan ge brännande känsla i mun och svalg, svullnad, blåsor, salivavsöndring, sväljsvårigheter samt magbesvär. Växtsaften kan ge kraftig ögonirritation och hudretning.
Gullranka ** – Kan orsaka brännande/irriterande i mun/svalg. Symptom på förgiftning kan vara ovanligt mycket dreglande, kräkande eller svårt att svälja.
Hibiskus Syriacus ** – Illamående, kräkningar, diarre, anorexi
Hyacint ** – Orsakar magbesvär.
Höstglöd ** – Orsakar diarré, kräkningar, och kan också orsaka rubbad hjärtrytm (ovanligt)
Monstera ** – Kan orsaka brännande/irriterande i mun/svalg. Symptom på förgiftning kan vara ovanligt mycket dreglande, kräkande eller svårt att svälja.
Julstjärna * – Orsakar sveda i mun och svalg.
Lilja *** – Liljor i alla dess slag är giftiga för djur och människor. Kan orsaka kräkningar, och vid större förtäring spasmer, lågt blodtryck, skakningar och hjärtrytmrubbning. Kan också orsaka njur- och lever-problem, chocktillstånd, koma eller död.
Murgröna **/*** – beroende på vilken sort kan den vara mycket giftig, diarre, hyperventilation och kräkningar kan vara symptom.
Oleander/Nerium *** – Påverkar hjärtat och är mycket giftig och farlig.
Påsklilja *** – Löken är den giftigaste delen. Kan orsaka kräkningar, och vid större förtäring spasmer, lågt blodtryck, skakningar och hjärtrytmrubbning.
Prickblad ** – Kan orsaka intensiv brännande och irritation av mun och svalg, problem med kräkningar och att svälja.
Tulpaner * – Magbesvär, löken är giftigast.
Silverranka ** – Kan orsaka brännande/irriterande i mun/svalg. Symptom på förgiftning kan vara ovanligt mycket dreglande, kräkande eller svårt att svälja.
Svärmortunga ** – Symptomen kan vara kräkningar, diarré och illamående
Yucca Palm * – diarré och illamående

Andra plantor som kanske inte räknas till krukväxter men ändå kan vara intressanta att veta att de är giftiga för katter.

Idegranssläktet – Plötslig död av akut hjärtsvikt
Rabarber *** – Njursvikt, skakningar och dreglande
Persilja – Skadar katters syn.

Passiflora

May 3, 2011 - 12:37 am 2,124 Comments

Passiflora, Passionsfruktsläktet, är någonting jag upptäckte precis nyligen. Har egentligen aldrig ens tänk på hur passionsfrukt-växter ser ut förens jag snubblade förbi en artikelodla.nu om just Passiflora och blev jätte förtjust i växtsättet och blommorna! Så hipp-happ hade jag beställt hem 3 olika sorters Passiflora-plantor från odla.nu egen webshop. Väntar med spänning att få hem plantorna! Jag är egentligen inte så mycket för blommande växter i allmänhet, utan vill ha snygga gröna växter. Därför införskaffar jag t.ex. bara Hoyor som är fina gröna (blommorna är bara en bonus för mig) men Passiflorans blommor är någonting helt i egen klass! Och inte är bladverket illa heller.

Det blev en Passiflora hybridumIncense med otroligt fina lila blommor.

En annan Passiflora hybridum – denna kallad Pura Vida, fina purpur-rosa blommor.

Och så en vanlig fruktgivande sort, Passiflora edulisFrederick


Det skall bli väldigt spännande att få hem dem och hitta ett bra sätta att stödja upp dem. De växter tydligen nästa lite som ogräs (alltså mycket och konstant) och behöver stöd för att se någorlunda bra ut! Jag blev kär i nedanstående sätt att binda upp den, en rund bollformad spalje i bambu!

Tanken är att ha dem på balkongen på baksidan, men beroende på hur mycket plats de tar, och hur mycket plats jag har på balkongen kanske någon av dem få stå på den lite varmare framsidan istället.